Cum știe furnizorul tău de internet că stai pe torrent și de ce ar trebui să-ți pese

de: Alexandru Puiu
08 12. 2019

În mai multe țări europene, furnizorii de internet au trimis avertismente internauților care descarcă conținut de pe torrent, mai mult sau mai puțin ilegal. Modul în care un gigant precum RDS detectează această practică este interesant.

Practica descărcării de conținut video sau audio de pe torrent este foarte populară în anumite teritorii, mai ales în țări mai sărace, precum România. Din păcate, fenomenul este cât se poate de ilegal, iar unii operatorii de servicii online au început să trimită scrisori de avertizare pentru a descurcaja practica. În cel mai rău caz, s-ar putea să te trezești cu o amendă.

Cum funcționează rețeaua torrent?

Un download de pe internet, în mod tradițional, implică recepționarea unui volum de date de pe un server aflat la distanță. Exceptând momentul inițial în care înaintezi o cerere către acel server, procesul se desfășoară într-un singur sens, dinspre internet către computerul tău personal. Majoritatea activităților tale online funcționează în această manieră, indiferent dacă este vorba de vizionări de filme de pe YouTube sau Netflix, descărcarea unor jocuri de pe Steam sau încărcarea diverselor pagini web.

Modul în care funcționează un torrent este complet diferit de principiul detaliat mai sus, datorită infrastructurii peer-to-peer. Un număr foarte mare de IP-uri descărcă și încarcă simultan același fișier. Ca parte a acestei rețele, nu doar descarci ceva de pe internet, ci și încarci un volum masiv de informații către alte persoane de pe internet. Datorită acestui mecanism de dute-vino cu părți dintr-un download mai mare, viteza cu care descarci ceva de pe torrent este de multe ori mai mare decât cea a unui download obișnuit.

Faptul că rețeaua BitTorrent este sinonimă cu pirateria reprezintă o altă problemă. Chiar dacă există foarte multe scenarii în care fișiere legale sunt distribuite pe torrent, operatorii de internet merg de la premisa că faci ceva ilegal în momentul în care este identificat un trafic de date masiv, în două sensuri, dinspre IP-ul tău, rețeaua ta din casă sau laptopul pe care îl folosești.

Deși este dificil să fii sigur din primul moment că o persoană face download de pe torrent, pe termen lung, practica devine clară. Conexiunile simultane în două sensuri, către foarte multe IP-uri, în format TCP (transmission control protocol) sunt semne clare ale acestei activități. În final, dacă nu ai primit o scrisoare de la RCS RDS, Telekom sau UPC în legătură cu activitățile tale online, motivul ține de faptul că operatorul nu vrea să facă asta, momentan.